Composities

Composities

Ook in 2020 heb ik mij beziggehouden met een ander strijkkwartet, dat ik de titel Change of Subject heb meegegeven. Daarin wordt een simpel thema (ook wel subject) genoemd gecombineerd met een tegenmelodie (contrapunt). Deze beide fragmenten worden vervolgens op verschillende manieren veranderd: omkering, kreeft, transpositie, vertraging, etc. en ook qua uitvoeringstechniek (bv. pizzicato).

 

De link naar youtube vind je hieronder.

In het gedenkwaardige jaar 2020 heb ik een nieuw strijkkwartet geschreven met als onderwerp de klimaatproblematiek. Het kreeg de titel Rising Awareness. 

Zie ook: https://youtu.be/_LVIRHhbG14


Harvest schreef ik voor blaaskwintet (dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn). Op 17 januari 2020 werd dit stuk voor het eerst uitgevoerd, in de Bergsingelkerk te Rotterdam, tijdens het concert Steps Ahead. Hieronder is een live-opname van Harvest te beluisteren. 

Zie ook: https://youtu.be/Rpc4laaEu2U

Eind mei 2017 heb ik een kort en vrolijk vierstemmig Franstalig lied met eenvoudige pianobegeleiding geplaatst. Chant à la campagne is beschikbaar om vrijelijk te worden gedownload en uitgevoerd. Wanneer dit laatste het geval is, dan hoor ik het graag. Altijd leuk!

Een bewerking van Early Morning heb ik in mei 2017 toegevoegd, ditmaal voor zangstem, blazers en toetsen. Wat de blazers betreft gaat het om sopraansax, bes-klarinet, altsax en trombone, maar met een kleine moeite kan ik het stuk aanpassen voor andere vergelijkbare instrumenten. Laat maar weten wanneer je dat wilt. 

Sinds maart 2017 is Early Morning al beschikbaar voor zangstem (midden/hoge ligging) en piano/keyboard, 32 maten in AABA-format. Daarvoor had ik al Join in! op de site gezet, voor saxofoonkwartet met piano.

Twee andere stukken zijn in pdf beschikbaar, nl. Mute Courtship (twaalftoons lied voor zangstem met pianobegeleiding) en A Day with a View (voor Bes-klarinet, orgel en cello).

Zie hieronder voor de links die verwijzen naar de desbetreffende pdf’s

Op Youtube heb ik een video-opname geplaatst van mijn ‘String quartet in a-minor’ zoals uitgevoerd door Scarlett Arts Strijkkwartet op 27 oktober 2015. Deze staat hieronder. De pdf van dit strijkkwartet is hier te downloaden. Afzonderlijke partijen hiervoor zijn bij mij op te vragen.

Muziekstukken geschreven vanaf ca. 2011

De pdf-bestanden van mijn muziekstukken worden via deze site beschikbaar gesteld voor eenieder die ze wil instuderen en/of uitvoeren. Ze mogen dus vrijelijk worden gedownload. Graag wel even een berichtje via e-mail (bonkebenno@gmail.com) of telefonisch op nummer 06-4879 4392 wanneer er plannen bestaan een of meer stukken openbaar uit te voeren, zodat ik kan komen luisteren.

Hieronder volgt een beschrijving van de stukken die hier beschikbaar worden gesteld. Klik op de naam van het muziekstuk om de pdf te downloaden. Mocht het downloaden niet lukken of is de partituur niet goed leesbaar, stuur mij dan een berichtje zodat ik deze op een andere manier kan toesturen.

Chant à la campagne, een vrolijk swingend zomerlied (SATB + piano), speciaal om in een zomers Frankrijk te worden uitgevoerd. 

Early Morning (for (mezzo)soprano or tenor and piano/keyboard), en in een versie voor zang met blazers en piano (Early morning 2), een opgewekt stuk in de stijl van de jaren 30 (swing) met een blijmoedige tekst; Early Morning leent zich goed voor solo-improvisaties van zowel de zanger, de blazers, als de toetsenist. Het bestaat uit 32 maten in AABA-format.

A Day with a View, een werk voor Bes-klarinet, orgel en cello, met o.a. improvisatie-soli voor de klarinet en de cello (duur ca. 4.30 min) 

Join in! is een tamelijk eenvoudig muziekstuk geschreven voor saxofoonkwartet met piano. Het is ook goed uitvoerbaar, mits getransponeerd, door bv een blokfluitenesemble of ander kwartet blazers. Op verzoek kan ik de partituur getransponeerd aanleveren.

Bij mijn afscheid van het Erasmus MC op 27 oktober 2015 speelde het Scarlett Arts Strijkkwartet een werk van mij, getiteld `String Quartet in a-minor’. De videoclip die hiervan is gemaakt, is via Youtube te beluisteren en te bekijken. Zie hierboven voor de link naar de pdf van dit strijkkwartet.

Ter gelegenheid van mijn 60e verjaardag in november 2011 heb ik Kamerkoor Toonkunst Rotterdam gevraagd o.a. een tweetal composities uit te voeren die ik dat jaar had gemaakt. Zo zijn tijdens dit concert op 18 november in de Dorpskerk te Capelle aan den IJssel La vie perpétuelle en A Fancy from Fontenelle (The Rose in the Garden), uitgevoerd. Dit laatste stuk voor SATB is gebaseerd op een gedicht uit 1885 van Austin Dobson. Beide stukken ben ik aan het redigeren en qua lay-out aan het verbeteren, waarna ze weer als pdf beschikbaar komen.

Als hommage aan mijn grootvader Gerrit Hendrik Jan Bonke (1882-1966), die o.a. veel fabels van De la Fontaine uit het hoofd kon citeren, schreef ik in 2013 een twaalftoons-zangstuk voor (mezzo)sopraan of tenor en piano, getiteld La Cigale et la Fourmi.

In 2012 heb ik een arrangement gemaakt voor een tweestemmig Wilhelmus

Op 10 oktober 2013 vond in het Witte Kerkje te Maassluis een poëzie-avond plaats (Poëzie en Muziek in Samenhang), waarvoor ik een gedicht van Marijke van Geest op toon heb gezet in een bewerking voor (mezzo)sopraan of tenor en piano. Het stuk is getiteld “Levensvuur” en is die avond ten gehore gebracht. Mijn toenmalige docente compositie Margriet Verbeek heeft speciaal voor die uitvoering een versie gemaakt met gitaarbegeleiding in plaats van piano, zodat zij mij bij de uitvoering als gitariste kon begeleiden. De versie voor zang met piano tref je hier aan: Levensvuur met pianobegeleiding. In verband met de rechten van de dichteres Marijke van Geest kan “Levensvuur” alleen worden uitgevoerd na overleg. 

Daarnaast heb ik voor diezelfde avond een duet gemaakt voor sopraan en tenor op een gedicht van Jaap van Oostrum over de mythe van Icarus en Daedalus, getiteld Een ongeluk komt zelden alleen. Ook hiervoor geldt dat de rechten bij de dichter en mij liggen, dus voor eventuele uitvoering graag eerst overleg.

In 2014 heb ik mij veel met dodekafone muziek (twelve-tone) beziggehouden, en onder andere het lied New Love, New Life geschreven, op een gedicht van Amy Levy uit 1889. Dit twaalftoonsstuk is geschreven voor hobo en zangstem (mezzosopraan, tenor of bariton), maar kan ook worden uitgevoerd met dwarsfluit, sopraansaxofoon of viool als begeleidend instrument. Ook twaalftoons is Mute Courtship voor bariton/tenor of alt/mezzosopraan en piano. Het is een van oorsprong Perzisch gedicht dat vertaald of hertaald is door Thomas Moore (1799-1852) en bezingt de taal van de liefde. Dat liefde vaak uitgangspunt was en is voor dichters wordt ook bevestigd door To a Lady, Presenting a Nosegay, een twaalftoons lied voor (mezzo)sopraan of tenor en piano, van een anonieme dichter, uit 1734.

Alle rechten voorbehouden aan Benno Bonke 2020

Powered by:
Facebook
Twitter
LinkedIn