Composities

Juni 2023: Ann Lepage speelt mijn muziekstuk ‘Into the wood’ in het Papageno Huis te Laren. Dit maakte deel uit van de drie concerten die Ida Pelliccioli (piano) en Ann Lepage (klarinet) die maand in Nederland gaven, georganiseerd door de  stichting Melopee. Zie ook het tabblad Stichting Melopee producties.

Composities t/m 2022

 

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van recent door mij geschreven muziekstukken. Sommige ervan zijn inmiddels uitgevoerd, andere staan op de nominatie om in première te gaan, en weer andere liggen nog ‘in de la’. Alle werken zijn bij mij verkrijgbaar, en zijn in mp3-versie vanuit het computerbestand te beluisteren. Wie belangstelling heeft een of meer stukken in te zien of te ontvangen, kan contact opnemen via het contactformulier. 

Titel

Bezetting

Jaar

Duur

Opmerkingen en mp3-bestanden

What’s next? I-II-III

piano

2022

ca. 13:10

Drie korte delen met elk een eigen sfeer en tempo, en toch onderling verbonden

Clean Machine

strijkkwartet

2022

 ca. 7:30

Met een knipoog naar de Fab Four

Silent Noon

SATB

2022

ca. 4:03

Lied op 19e eeuws gedicht van Rosetti, dat o.a. door Vaughan Williams op toon is gezet

Into the Wood

solo klarinet in Bb

2022

ca. 10:50

Tamelijk veeleisend werk met sterke wisselingen in ritmiek, tempo en dynamiek

Un jour en Mai

strijkkwartet

2022

ca. 3:50

Rustig tempo

On its way

strijkkwartet

2022

ca. 5:30

Meditatieve afwisseling van stemmen in 6/8 en 9/8 maatsoort

Dinner for Four

strijkkwartet

2022

ca. 5:40

Stemmen vertellen hun verhaal

Unforeseen Encounters

strijkkwartet

2021

ca. 6:38

Wisselende sferen, gedragen

 

Presque disparue

strijkkwartet

2021

ca. 10 min

Tamelijk vlot, met herkenbare steeds veranderende melodie

A Spirit of Brotherhood

SATB

2021

ca. 3:30

Koorwerk op basis van Artikelen 1 en 3 Universele Rechten van de Mens

 

Three short pieces for piano

piano

2021

ca. 12:40

Première in productie Ontketend op 1 juli 2022 (Amsterdam)

Phoenix 

(Ode aan Rotterdam)

SATB

2020

ca. 6:40

 

Koorwerk op basis van muurteksten uit Rotterdam in vijf korte delen: 1. Van de maan af gezien zijn we allen even groot, 2. Melly Shum, 3. Meerdere wegen leiden naar dromen, 4. When God created man she was only joking, 5. Alles van waarde is weerloos

Change of Subject

(zie ook hieronder)

strijkkwartet

2020

ca. 16 min

Thema dat op vele manieren aan verandering onderhevig is; première in ‘Weg van verandering’ 13 februari 2022 (Vught)

Breaking Out

 

strijkkwartet + althobo

2020

ca. 10:15 

Althobo ontworstelt zich gaandeweg aan het strijkkwartet; première in productie Ontketend op1 juli 2022 (Amsterdam)

Rising Awareness

(zie ook hieronder)

strijkkwartet

 

2020

ca. 9:42

 

Over klimaatcrisis; première in ‘Weg van verandering’ 13 februari 2022 (Vught)

Een van de recente strijkkwartetten gaf ik de titel Change of Subject. Daarin wordt een simpel thema (ook wel subject) genoemd gecombineerd met een tegenmelodie (contrapunt). Deze beide fragmenten worden vervolgens op verschillende manieren veranderd: omkering, kreeft, transpositie, vertraging, etc. en ook qua uitvoeringstechniek (bv. pizzicato).

De link naar youtube vind je hieronder.

In het Covid-jaar 2020 schreef ik een strijkkwartet de klimaatproblematiek als onderwerp  Het kreeg de titel Rising Awareness

Zie ook: https://youtu.be/_LVIRHhbG14

 

Harvest is een werk voor blaaskwintet (dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn). Op 17 januari 2020 werd dit stuk voor het eerst uitgevoerd, in de Bergsingelkerk te Rotterdam, tijdens het concert Steps Ahead. Hieronder is een live-opname van Harvest te beluisteren. 

Zie ook: https://youtu.be/Rpc4laaEu2U

Eind mei 2017 maakte ik een kort en vrolijk vierstemmig Franstalig lied met eenvoudige pianobegeleiding. Chant à la campagne is beschikbaar om vrijelijk te worden gedownload en uitgevoerd. Wanneer dit laatste het geval is, dan hoor ik het graag. Altijd leuk!

Een bewerking van Early Morning heb ik in mei 2017 toegevoegd, ditmaal voor zangstem, blazers en toetsen. Wat de blazers betreft gaat het om sopraansax, bes-klarinet, altsax en trombone, maar met een kleine moeite kan ik het stuk aanpassen voor andere vergelijkbare instrumenten. Laat maar weten wanneer je dat wilt. 

Sinds maart 2017 is Early Morning al beschikbaar voor zangstem (midden/hoge ligging) en piano/keyboard, 32 maten in AABA-format. Daarvoor had ik al Join in! op de site gezet, voor saxofoonkwartet met piano.

Twee andere stukken zijn in pdf beschikbaar, nl. Mute Courtship (twaalftoons lied voor zangstem met pianobegeleiding) en A Day with a View (voor Bes-klarinet, orgel en cello).

Zie hieronder voor de links die verwijzen naar de desbetreffende pdf’s

Op Youtube staat een video-opname van mijn String quartet in a-minor zoals uitgevoerd door Scarlett Arts Strijkkwartet in oktober 2015. Deze staat hieronder. De pdf van dit strijkkwartet is hier te downloaden. Afzonderlijke partijen hiervoor zijn bij mij op te vragen.

in

‘Vroege’ muziekstukken vanaf ca. 2011

De pdf-bestanden van deze werkjes worden via deze site beschikbaar gesteld voor eenieder die ze wil instuderen en/of uitvoeren. Ze mogen dus vrijelijk worden gedownload. Graag wel even een berichtje via het contactformulier wanneer er plannen bestaan een of meer stukken openbaar uit te voeren, zodat ik kan komen luisteren.

Hieronder volgt een beschrijving van de stukken die hier zijn te downloaden door op de naam van het muziekstuk te klikken. Mocht het downloaden niet lukken of is de partituur niet goed leesbaar, stuur mij dan een berichtje zodat ik deze op een andere manier kan toesturen.

Chant à la campagne, een vrolijk swingend zomerlied (SATB + piano), speciaal om in een zomers Frankrijk te worden uitgevoerd. 

Early Morning (for (mezzo)soprano or tenor and piano/keyboard), en in een versie voor zang met blazers en piano (Early morning 2), een opgewekt stuk in de stijl van de jaren 30 (swing) met een blijmoedige tekst; Early Morning leent zich goed voor solo-improvisaties van zowel de zanger, de blazers, als de toetsenist. Het bestaat uit 32 maten in AABA-format.

A Day with a View, een werk voor Bes-klarinet, orgel en cello, met o.a. improvisatie-soli voor de klarinet en de cello (duur ca. 4.30 min) 

Join in! is een tamelijk eenvoudig muziekstuk geschreven voor saxofoonkwartet met piano. Het is ook goed uitvoerbaar, mits getransponeerd, door bv een blokfluitenesemble of ander kwartet blazers. Op verzoek kan ik de partituur getransponeerd aanleveren.

In 2011 voerde Kamerkoor Toonkunst Rotterdam o.a. een tweetal composities van mij uit: La vie perpétuelle en A Fancy from Fontenelle (The Rose in the Garden). Dit laatste stuk voor SATB is gebaseerd op een gedicht uit 1885 van Austin Dobson. Beide stukken zijn op navraag beschikbaar.

Als hommage aan mijn grootvader die o.a. veel fabels van De la Fontaine uit het hoofd kon citeren, schreef ik in 2013 een twaalftoons-zangstuk voor (mezzo)sopraan of tenor en piano, getiteld La Cigale et la Fourmi.

In 2012 schreef ik een arrangement voor een tweestemmig Wilhelmus

Op 10 oktober 2013 vond in het Witte Kerkje te Maassluis een poëzie-avond plaats (Poëzie en Muziek in Samenhang), waarvoor ik een gedicht van Marijke van Geest op toon zette in een bewerking voor (mezzo)sopraan of tenor en piano. Het stuk is getiteld Levensvuur en is die avond ten gehore gebracht. Mijn toenmalige docente compositie Margriet Verbeek maakte speciaal voor die uitvoering een versie met gitaarbegeleiding in plaats van piano, zodat zij mij bij de uitvoering als gitariste kon begeleiden. De versie voor zang met piano tref je hier aan: Levensvuur met pianobegeleiding. In verband met de rechten van de dichteres Marijke van Geest kan “Levensvuur” alleen worden uitgevoerd na overleg. 

Daarnaast maakte ik voor diezelfde avond een duet voor sopraan en tenor op een gedicht van Jaap van Oostrum over de mythe van Icarus en Daedalus, getiteld Een ongeluk komt zelden alleen. Ook hiervoor geldt dat de rechten bij de dichter en mij liggen, dus graag eerst overleg voor eventuele uitvoering . 

In 2014 heb ik mij veel met dodekafone muziek (twelve-tone) beziggehouden, en onder andere het lied New Love, New Life geschreven, op een gedicht van Amy Levy uit 1889. Dit twaalftoonsstuk is geschreven voor hobo en zangstem (mezzosopraan, tenor of bariton), maar kan ook worden uitgevoerd met dwarsfluit, sopraansaxofoon of viool als begeleidend instrument. Ook twaalftoons is Mute Courtship voor bariton/tenor of alt/mezzosopraan en piano. Het is een van oorsprong Perzisch gedicht dat vertaald of hertaald is door Thomas Moore (1799-1852) en bezingt de taal van de liefde. Dat liefde vaak uitgangspunt was en is voor dichters wordt ook bevestigd door To a Lady, Presenting a Nosegay, een twaalftoons lied voor (mezzo)sopraan of tenor en piano, van een anonieme dichter, uit 1734.

Alle rechten voorbehouden aan Benno Bonke 2020

Facebook
Twitter
LinkedIn